De prijs van een e-book

Om eerlijk te zijn erger ik me al jaren aan de veelal hoge prijzen van e-books. In het begin, toen ik net bekend raakte met digitaal lezen, snapte ik niet waarom ik als lezer € 12,99 voor een e-book moest betalen. Een e-book! Niets tastbaars om in je handen te houden, geen duur papier en stevige kaft waar je voor moet betalen, alleen maar een digitaal bestandje vaak kleiner dan vijf mb. Why?

Ik snap het! (maar niet heus)

Nu begrijp ik dat de btw op e-books hoger ligt dan op papieren boeken. En dat verklaart inderdaad waarom e-books in verhouding hoger geprijst zijn dan de papieren versie. Maar voor de rest? Nee, ik snap niet waarom e-books niet veel en veel goedkoper kunnen zijn. Echt niet. Ik snap dat een schrijver, een vormgever, een uitgever, een drukker en iedereen die betrokken is bij het maken van het boek, betaald moet worden. Ik snap dat je voor een papieren boek iets meer moet betalen, omdat dat gewoon duurder is om te produceren. In mijn ogen is een e-book goedkoper om te produceren. Je hebt geen voorraad nodig, je hebt geen papier nodig, geen drukker, geen zetter. En als lezer heb je niets tastbaars in handen. Het stuit mij dan ook tegen de borst als ik bijvoorbeeld het nieuwste boek in e-book vorm van Stephen King online zie staan voor meer dan twaalf euro. Hoe graag ik dat boek misschien ook wil lezen, ik weiger om daar zo'n bedrag voor te betalen. Ik zoek alternatieven (nee, geen illegale download, maar gewoon de bibliotheek :) ). 

Eigen hand

Gelukkig kan ik zelf bepalen hoe duur (of hoe goedkoop) ik mijn e-books wil maken. Ik hoef geen vormgever, drukker of uitgever een gedeelte af te staan. Ik heb alles in eigen hand. Gelukkig! Want anders zouden mijn e-books niet zo goedkoop in de online boekwinkels staan. Uit principe zullen mijn e-books per stuk nooit hoger geprijst zijn dan vijf euro. En zo'n bedrag zou ik pas gaan rekenen bij een bundel of echt een behoorlijk dikke pil. Nee, e-books moeten zo betaalbaar mogelijk zijn, vind ik. Het is een stukje entertainment dat ik verkoop en ik wil graag dat het zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk is. Natuurlijk wil ik zelf ook graag een beetje winst terugzien voor de moeite en tijd die ik heb gestoken in zo'n project (en geloof mij, daar geen héél véél uren in zitten). Maar tot nu toe heb ik helemaal niets te klagen. Sterker nog, ik had nooit durven dromen dat het zo goed zou gaan. 


Nieuwe serie

Mijn nieuwe serie, 'Verliefd? Verloofd!? Getrouwd?' verschijnt binnenkort. Hopelijk nog in april en anders uiterlijk mei. Het is voor mij niet zo moeilijk om de prijs te bepalen van deze nieuwe serie, aanzien 'Wilde Dromen', die € 0,99 kost, zo massaal gedownload is. Als cadeautje zal het eerste deel in de nieuwe serie gratis zijn. De andere twee delen zullen €0,99 gaan kosten. Uiteraard hoop ik dat jullie zullen genieten van de (liefdes) avonturen van de twee lovebirds in deze delen, Kiara en Sebastian. Binnenkort zal ik de covers bekend gaan maken!

Liefs, 
Rose